Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven / recenzie

all-the-bright-places

           „ Trebuie să fii împinsă, nu îndemnată, altfel o să stai în continuare pe muchia pe care ți-ai creat-o tu singură. ”

 

 

” Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven prezinta o poveste de dragoste despre o fată care învaţă să trăiască de la un băiat care vrea să moară. Theodore Finch e fascinat de moarte şi se gândeşte neîncetat la tot felul de modalităţi în care şi-ar putea pune capăt zilelor. Violet Markey trăieşte pentru viitor, numărând zilele rămase până la absolvire. Când Finch ar putea evada atât din micul ei oraş din Indiana, cât şi din suferinţa copleşitoare provocată de recenta moarte a surorii sale.

Când Finch şi Violet se întâlnesc pe marginea clopotniţei de la şcoală, nu este foarte limpede cine pe cine salvează. Iar când devin parteneri într-un proiect de descoperire a „minunilor naturale” din statul lor, amândoi fac descoperiri mult mai importante: Finch poate fi el însuşi numai alături de Violet. Iar Violet numai alături de Finch poate uita de numărătoarea zilelor şi poate începe să le trăiască. Însă, în timp ce lumea lui Violet creşte, a lui Finch începe să scadă. (scurta descriere de pe Goodreads)

Am inceput aceasta carte fara sa stiu despre ce este  vorba, si am fost oarecum surprinsa de subicetul pe care aceasta il abordeaza. Inca de la primele pagini, stilul de a scrie a autoarei a reusit sa ma faca sa ma adaptez cu usurinta unui subiect atat de delicat. Autoarea are o scriitura poetica,dar si dura in acelasi timp, fapt care diferenteaza aceasta carte de restul lucrarilor de acelasi gen. Ea reuseste astfel sa patrunda in mintea unui adolescent fara a-i face pe restul sa se simta ofensati sau chiar jigniti.

„ Dacă stau departe de orice, inclusiv de mine, ar trebui să reușesc să rămân treaz și prezent, nu doar semiprezent, ci prezent aici și acum.”

Inca de la intalnirea din clopotnita, relatia dintre Violet si Finch este bazata pe etichete, ea nedorind sa il mai vada sau sa interactioneze cu el din cauza ca aceasta este considerat ciudat si neintegrat. Acest lucru contrazice dorintele lui Finch, care decide sa fie partenerul lui Violet pentru proiectul de geografie. In cadrul acestui proiect, cei doi ajung sa nu cunoasca doar Indiana, ci si pe ei insisi. Astfel, ei se indragostesc si ajung sa traiasca o poveste de dragoste in ciuda greutatilor venite din partea parintilor si a societii defecte in care traiesc.

Desi lumea lui Violet devine din ce in ce mai  buna, ea facand progrese vizibile precum conducerea masinii sau reinceperea unei noi reviste alaturi de colegele sale, universal lui Finch se destrama din ce in ce mai mult  chiar daca acesta nu lasa sa se vada de dragul iubitei sale.

„ Clipa aia a fost ultimul moment bun înainte ca totul să se înrăutățească și să se schimbe pentru totdeauna. ”

Nu o sa dau spoilere cu privire la finalul cartii, insa pot spune ca pentru mine a fost neasteptat. Sper ca fiecare dintre noi sa citeasca aceasta carte si sa interpreteze finalul in cel mai bubn mod.

Momentul meu favorit a fost acela cand Finch „i-a daruit” Violetei cerul prin pictarea acestuia pe tavanul debaralei lui deoarece a fost un moment mic, dar semnificativ pe care cu siguranta Violet o sa il tina minte si o sa il pretuiasca. Am apreciat enorm gestul micut, dar realizat prin multa munca a lui Finch, o dovada a iubirii sale fata de Violet si totodata o dovada a existentei unui sentiment atat de pur intr-o lume atat de toxica.

Consider ca aceasta carte merita citita, deoarece contine motive cunoscute tututor adolescentilor precum abuzul, etichetarea, suferinta si dragostea tragica.

CITATE FAVORITE :

„ Lucrul de care mi-am dat seama este că nu contează ce iei, ci ce lași. ”

“You are all the colors in one, at full brightness.” 

“The problem with people is they forget that most of the time it’s the small things that count.” 

BookSong : If I Get High / Nothing but thieves

Goodreads: 5 stars

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s